Tentoonstelling 'Kerststallen uit de hele wereld'
met de unieke collectie van de gebroeders Van Rossum


 

Van zaterdag 22 december 2012 tot en met zondag 6 januari 2013 is de tentoonstelling ‘Kerststallen uit de hele wereld’ te zien in Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert.

Het sfeervolle interieur van het monumentale museum is versierd met kerstdecoraties.
 

Kerststal uit Italië
Expositie: ‘Kerststallen uit de hele wereld’
Tijdens de tentoonstelling is de verzameling kerstvoorstellingen te zien uit de collectie Van Rossum. Ook de vaste collectie van het Gemeentemuseum, waaronder de oudste kerststal van Noordwest-Europa, is te bekijken.
De drie broers Van Rossum behoren een fanatieke verzamelaars. Samen beschikken ze over ruim 250 kerstvoorstellingen uit diverse landen. Ze kochten de groepen meestal zelf op reis. Vandaar dat het veelal compacte groepen betreft. De broers hebben wel een neus voor bijzondere kerststallen.


 

Kerststal uit Brazilië
Unieke verzameling
“In het museum in Weert zijn de afgelopen jaren vele honderden kerststallen geëxposeerd, maar in deze verzameling zitten heel veel groepen die ik nog nooit eerder gezien heb” vertelt de conservator van het Gemeentemuseum, John van Cauteren.
Mari van Rossum: “Je vindt mooie stalletjes soms op onverwachte plaatsen. Je moet er een neus voor hebben.” Frans van Rossum: “Nou jij hebt er wel eens een vlak voor mijn neus weggekocht!” Soms werd wel eens te veel betaald voor een lang gezocht stuk. Zo betaalde Mari ooit 100 gulden voor een glazen blok waarin een 3-dimensionele kerstvoorstelling zat. “Ik was hier al heel lang naar op zoek en daar was het, op een markt in Moskou. Dus meteen gekocht! Later lag hetzelfde ding in Scheveningen voor maar 30 gulden!” Inmiddels is de verzamelwoede van Mari wat geluwd.  Plaatsgebrek dwingt hem pas op de plaats te maken. Maar de anderen broers verzamelen lustig voort:
“Onze Frans was onlangs op reis in Italië en de Caraïben en heeft weer enkele, zeer fraaie stallen meegebracht!”.
 

Kerststal uit Nigeria
Kerststal in de huiskamer
Vanaf het einde van de 19e eeuw deed in Nederlandse huiskamers de kerststal zijn intrede. Deze traditie heeft de laatste 25 jaar een enorme vlucht genomen. Vele tientallen particulieren werden aangestoken door het kerststallenvirus en begonnen, soms op grote schaal, kerststallen te verzamelen. Dit is een fascinerende zaak, omdat het kerstverhaal wordt uitgebeeld naar de traditie van het land waar de kerststal is gemaakt. In Afrikaanse kerststallen bijvoorbeeld zijn Maria, Jozef en het kindje zwart en de stal lijkt op de plaatselijke hutten. In een verzameling kerststallen maak je zo kennis met de gehele wereld.
 
 
Op visite in de kerststal
Op visite in de kerststal
‘Op visite in de kerststal’:
een verhaal voor kinderen van 3 tot 8 jaar
De donkere dagen van het jaar zijn ook de dagen van de mooie en bijzondere verhalen. Voor kinderen van 3 tot 8 jaar met hun familie vertelt Marijk Greweldinger op zondagmiddag 23 december van 14.00 tot 14.45 uur het verhaal ‘Op visite in de kerststal’. Een bijzondere beleving voor oud en jong omdat dit verhaal verteld wordt midden tussen de mooie beelden in de kerststal.
 
Extra korting met Weerterlandpas
Tijdens Eerste en Tweede kerstdag ontvangen introducés van Weerterlandpashouders korting op de entreeprijs voor het Gemeentemuseum Jacob van Horne. Zij betalen net als de Weerterlandpashouders geen 4 maar slechts 2 euro entree.
De actie geldt voor maximaal vijf introducés per Weerterlandpas.
Kinderen en jongeren tot 18 jaar en Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Openingstijden museum  
Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
Eerste Kerstdag, dinsdag 25 december en Tweede Kerstdag, woensdag 26 december is het Gemeentemuseum geopend.
Op Nieuwjaarsdag, dinsdag 1 januari 2013 niet.
Beleef kerst in het Gemeentemuseum Jacob van Horne.
Met ons. In Weert