Expositie '(out of the) BOX'

18 december 2016 tot en met 15 januari 2017

18 december 2016 tot en met 15 januari 2017

Leerlingen van Het Kwadrant in Weert hebben binnen het vak ‘Kunst’ tweedimensionale werken, objecten en zelfs ‘Gesammtkunst’ gemaakt met het thema ‘(out of the) BOX’. De werken zijn te bezichtigen in het Gemeentemuseum Jacob van Horne.
Voordat ze deze werken realiseerden, gingen de leerlingen op onderzoek uit op verschillende wijzen. Ze ontdekten de mogelijkheden binnen het (in feite beperkt) thema. Maar hun creativiteit bleek grenzeloos.

Objecten

Bij het maken van installaties, werkstukken, video’s, fotografie et cetera hebben de leerlingen zich laten leiden door de eigen ervaringen uit hun omgeving. Dat willen zij met iedereen delen. De bezoeker wordt uitgedaagd om aan de hand van deze objecten een verbinding met de leerlingen van Het Kwadrant te maken; hun wereld binnen te treden. De bezoeker wordt aangezet om ‘out of the box’ te denken, omdat dit leidt tot flexibel denken en tolerantie.
De leerlingen/jonge kunstenaars hopen op deze manier hun schoolactiviteiten te verbinden met de wereld buiten school.
In de expositie zijn onder meer een serie portretten, collages en schilderijen te bezichtigen. Hierbij zijn verschillende materialen en technieken gebruikt. Sommige liggen voor de hand, zoals verf, hout, papier en karton. Ook bamboe en elastieken worden in de werkstukken toegepast. Een muur van foto’s,  video en meerdere ‘Gesammtkunstwerken’ maken de expositie compleet.
De ‘Gesammtkunstwerken’ zijn groter van formaat, en zijn het resultaat van groepsdynamiek. Deze werken worden ter plekke gemaakt en zullen organisch ontstaan. Bovendien veranderen ze gedurende de tentoonstelling. Dus heel bijzonder en in feite een ware beleving.

Openingsactiviteit zondag 18 december

De expositie wordt geopend op zondag 18 december om 15.00 uur.
De inleiding op de tentoonstelling wordt gegeven door Janneke Jacobs, locatiedirecteur van Het Kwadrant.
Aansluitend zijn er een voordracht en een muzikaal intermezzo, verzorgd door de leerlingen van Het Kwadrant  Vervolgens zal wethouder Gabriëls de expositie officieel openen.
De leerlingen van Het Kwadrant nemen de catering voor hun rekening.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat  er werken van de leerlingen van Het Kwadrant in het Gemeentemuseum worden geëxposeerd. Vorig jaar nam Het Kwadrant het initiatief met de expositie ‘Verbinding’.
Dat bleek een groot succes op velerlei vlakken: op de eerste plaats was het werk van zeer hoog niveau. Ook werd de tentoonstelling zeer druk bezocht. Mensen uit de regio, maar ook daarbuiten, bekeken de werken met grote aandacht  en waren enthousiast.

Kijk voor de openingstijden, routeplanner en entree van het museum op de pagina Contact.

Media

Persbericht dinsdag 13 december 2016 Tentoonstelling (out of the) BOX