Pronkstukken tot en met 1 november

Tijdelijke tentoonstelling van unieke stukken uit de vaste collectie

In de stemmige zalen van het Gemeentemsueum Jacob van Horne aan de Markt zijn nu beelden en schilderijen uit de periode 1350-1850 te bewonderen. Nu eens niet als deel van een groter verhaal, maar gewoon vanwege de schoonheid van de stukken zelf.
Nederlandse en Duitse stukken van bekende beeldhouwers zoals de Meester van Leende, Jan van Steffensweert, Nicolaas van der Veken, Pieter Scheemaeckers de Oude en Gabriel Grupello en schilders als Barend van Orly, Pieter Coecke van Aalst, Pieter de Grebber, Jacob de Wit, en Wilhelmus Schaecken.

 

Echt goud in Jacob van Horne

H. Antonius van Padua, GMW inv.nr. 9914

Centraal in een van de zalen staat een belangrijke aanwinst van het gemeentemuseum opgesteld: een gepolychromeerd (veelkleurig) eikenhouten beeld van de H. Antonius van Padua. Dit beeld is eind 2014 verworven bij de Kunsthandel antiquair Remco van Leeuwen in Eindhoven. De minderbroeder is na de H. Franciscus de meest afgebeelde heilige uit de orde, vooral vanaf de 17e eeuw. Zeldzaam zijn de afbeeldingen van de heilige uit de 16e eeuw en al helemaal uit de 15e eeuw. De nieuw verworven sculptuur is toegeschreven aan de bekende Leuvense beeldhouwer Joes Beyaert, die onder andere versieringen maakte voor het prachtige laat- gotische stadhuis van Leuven. In 1463 maakte hij samen met een aantal schrijnwerkers voor de Leuvense minderbroederkerk een oksaal (koorhek).
et is mogelijk dat het beeld van Antonius van dit hek afkomstig is. In ieder geval is het de oudst bekende sculptuur van de H. Antonius van Padua uit de Nederlanden en als zodanig een belangrijke aanwinst voor het museum en voor de Nederlanden.
De tijdelijke opstelling is tot en met dit najaar te zien.

Openingstijden, entree en plannen van uw reis

Voor meer informatie, openingstijden, entreeprijzen en het plannen van uw reis aan dit museum ga naar  Contact

Media

Dagblad De Limburger zaterdag 9 augustus 2015 Oudste kerststal van West-Europa