TENTOONSTELLING WERK IN UITVOERING

In locatie Tiendschuur is vanaf zondag 28 oktober 2012 tot en met zondag 17 maart 2013 een selectie te zien van de aankoop van de ateliercollectie van de Kunstwerkplaatsen Esser-Weert.

 

 

- de ateliercollectie Kunstwerkplaatsen Esser-Weert -

28 OKTOBER 2O12 TOT EN MET 17  MAART 2013
Atelier Hub Esser 1874
Atelier Hub Esser 1874

Aanbod tot aankoop ateliercollectie
Het Gemeentemuseum Weert krijgt in 2011 het aanbod van de drie kinderen van Eloy Werz om de ateliercollectie van de Kunstwerkplaatsen Esser, voor zover die in familiebezit is, aan te kopen. De collectie bestaat uit een zeer groot aantal kleinere objecten: gietmodellen van beeldjes in gips, brons, lood en tin, corpussen, ornamenten en architectuurfragmenten, graveerplaten, gloeiplaten, mallen, afslagstempels en ponsen, afwrijfsels van graveringen, ontwerptekeningen, documenten en atelierfoto’s uit alle periodes van het atelier.

Door gemeenteraad van Weert wordt op 21 september 2011 ingestemd met de aankoop van de ateliercollectie.
De aankoop is in de eerste plaats een aanwinst voor de beide kerncollecties van het Weerter museum (minderbroeders franciscanen in Nederland, een van de voornaamste opdrachtgevers van het atelier, en regionale historie).
Maar gezien de uniciteit mag de aankoop ook als een belangrijke aanwinst voor de collectie Limburg en zelfs voor de collectie Nederland gelden. Daarom hebben naast de gemeente Weert: de Mondriaanstichting, het VSB Fonds, het KE Hein fonds en de Stichting Dr Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds financiële ondersteuning gegeven.
Lees hier het Raadsadvies 21 september 2011 aankoop ateliercollectie Esser Werz 
Weekblad De Trompetter/Land van Weert, zondag 25 september 2011 Unieke atelierscollectie in handen gemeente Weert,
Op de pagina Kunstwerkplaatsen Esser-Weert vindt u meer informatie.

Uitnodigng opening
Bekijk de uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling.

Affiche
Bekijk het affiche van de tentoonstelling.

MEDIA

Dagblad De Limburger, zaterdag 10 november 2012 Kelk van aardewerk was goed genoeg

Persbericht dinsdag 16 oktober 2012
Persbericht, dinsdag 16 oktober 2012 Expositie ateliercollectie Kunstwerkplaatsen Esser-Weert
Maandag 5 november 2012
Beluister de radioreportage L1 Radio van 5 november 2012 Stukken collectie Esser in Tiendschuur Weert
U hoort de Bruno Werz, oudste zoon van de in 2011 overleden edelsmid Eloy Werz en verder de conservator van het Gemeentemuseum Weert John van Cauteren.
 


Bruno Werz
Lezing
Op vrijdag 2 november 2012 houdt historicus en archeoloog Dr. Bruno Werz, F.S.A. een lezing met als titel ‘Kunstwerkplaatsen Esser, 1838-2011. De mensen achter het bedrijf’. Locatie: Jacob van Horne, Markt 7 in Weert.


Bruno Werz
Bruno Werz is de oudste zoon van de in 2011 overleden edelsmid Eloy Werz en woont en werkt tegenwoordig in Kaapstad Zuid Afrika. Werz heeft gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen en aan de Rijksuniversiteit  Groningen. Naast historicus en archeoloog is hij een commercieel maritiem duiker en groepsleider bij maritieme duikexpedities.
Van zijn hand zijn diverse publicaties over de edelsmeedkunst en de kerkelijke geschiedenis in Weert verschenen zoals:

Momenteel is Bruno Werz werkzaam als Research cooperator at Department of Historical Heritage Studies, University of Pretoria en Director at Southern African Institute of Martime Archeology (SAIMA)
Een volledige Curriculum Vitae van Bruno Werz vindt u op zijn persoonlijke pagina van LinkedIn

3 maart
Lezing over het atelier Kunstwerkplaatsen Esser Weert

Paterskerk Biest Weert
Paterskerk Biest Weert
Een drieluik Religieuze kunst in Weert met lezing in de Paterskerk, rondleidingen bij de expositie 'WERK IN UITVOERIG ‘ over het atelier Esser en gratis toegang tot het museum Jacob van Horne georganiseerd door Kring de Aldenborgh in samenwerking met het Erfgoedcluster Weert.


Openingstijden
Locatie Tiendschuur aan de Recollectenstraat in Weert is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
De entree is gratis.
Het locatie is gesloten op Eerste kerstdag, Nieuwjaarsdag en 10,  11  en 12 februari 2013.