Tentoonstelling TRANSCENDER

2 april tot en met 17 september

In Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt is van zondag 2 april tot en met zondag 17 september (CultureelLint) de tentoonstelling 'TRANSCENDER' te bezichtigen.
Dit is de eerste solo-tentoonstelling van Arte Colder in Weert die tegenwoordig woont en werkt in deze stad.
Bij de opening op 2 april om 15.00 uur zal beeldend kunstenaar Rob Scholte, een goede vriend van Arte Colder, de inleiding verzorgen. Tevens is er een optreden van Mickey Wo, een ‘spoken word’-artiest, die rap, poëzie en performance combineert.
Aansluitend zal de wethouder Cultuur van Weert, Geert Gabriëls de tentoonstelling officieel openen.

Tentoonstelling

Arte (P) Colder, Enschede 1985

De titel van de tentoonstelling is een samentrekking van de term transgender en het Engelse ‘to transcend’, het overstijgen van grenzen. Met dat overstijgen doelt Arte Colder vooral op een transcendentale context, een overtreffen in spirituele zin. In de relatie met transgender duidt  het op een overstijgen van de werkelijkheid van de twee geslachten man vrouw als gescheiden entiteiten. In zijn nieuwe werk gaat de kunstenaar uit van foto’s van transgenders in diverse fasen van hun transitie. Hij schuift die ‘fases’ over elkaar tot een geheel nieuw beeld. Zowel mannelijke als vrouwelijke elementen laten zich herkennen. Arte Colder werkt in eerste instantie met grafiet op papier maar maakt de laatste tijd ook prints, die nadien met de hand weer worden bewerkt.

Arte Colder zegt over die keuze en de belangstelling voor het fenomeen transgender aldus: "Sinds 2012 heb ik mij toegelegd op deze thematiek, en mijn fascinatie is nog steeds groeiende. Los van de maatschappelijke aandacht en tendens. Het is een actueel thema ( gebleken) in deze huidige samenleving waar men uitdrukkelijk op zoek is naar eigen identiteit, en wat mijns inziens ook een voortvloeisel is van jarenlange focus op het individu in onze westerse maatschappij."

Belangstelling

Arte P. Colder (Enschede 1985) studeerde aan de Akademie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, eerst in Breda en vervolgens in ‘s Hertogenbosch, waar hij in 2012 zijn Master of Fine Art behaalde. Hij exposeerde in Nederland (onder andere tijdens Art Rotterdam) en België en zijn werk is ondergebracht bij galerie Majke Hüsstege in 's Hertogenbosch. In 2016 stond Arte Colder in Weert nog volop in de belangstelling: hij bood de gemeente Weert een kunstwerk aan bestaande uit twee ingelijste foto’s. Dat gebeurde naar aanleiding van een besluit van het ministerie van OCSW dat Weert de titel ‘Regenboogstad’ verleend kreeg. Van 11 tot en met 26 maart 2017 is zijn recente werk te zien in een groepstentoonstelling in het Künstlerhaus Haus34A in Bad Bentheim in Duitsland. Curator van deze tentoonstelling is de bekende kunstenaar Marc Bijl.
Onderaan deze pagina is een aantal links opgenomen waar u meer informatie vindt over de mens, het werk en de kunstenaar Arte Colder.

Publicatie

Voor elke bezoeker aan de tentoonstelling is gratis een klein handzaam boekje beschikbaar, dat naast foto's van het tentoongestelde werk, een inleidende tekst van Alex de Vries ook talloze kleine notities uitspraken, Instagram-posts op papier van Arte Colder zelf bevat.
Doel daarvan: gids en gedachteprikkeling te zijn bij het bekijken van de tentoonstelling.
De boekjes zijn ook nog eens genummerd en door de kunstenaar gesigneerd, een mooie herinnering aan een bezoek.
Een niet genummerd en niet gesigneerd boekje kunt u als pdf-document downdloaden via de link
Publicatie tentoonstelling TRANSCENDER Weert 2017

Documentaire

In opdracht van het Erfgoedcluster Weert is een documentaire gemaakt over Arte Colder.

 

Gastsprekers

Rob Scholte in zijn atelier

Bij de opening zal beeldend kunstenaar Rob Scholte en goede vriend van Arte Colder de inleiding verzorgen. Rob Scholte (Amsterdam, 1 juni 1958) is een Nederlands kunstenaar en heeft aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam gestudeerd. Hij maakte onder meer deel uit van het kunstenaarscollectief W139. In 2013 is een aan hem gewijd museum geopend in het voormalige Hoofdpostkantoor in Den Helder.
Onderaan deze pagina staat een aantal links met meer informatie over Rob Scholte.

 

Mickey Wo verzorgt tijdens de opening een performance

Tevens is er een optreden van Mickey Wo, een ‘spoken word’-artiest die rap, poëzie en performance combineert.  Mickey maakt deel uit van Poetry Circle en Wakkerlicht.
Onderaan deze pagina is een link naar Spoken FM opgenomen over Mickey Wo.

 

 

Openingtijden

Gemeentemuseum Jacob van Horne is gelegen aan de Markt 7 in Weert.
Kijk voor de openingstijden entree en een routeplanner op de pagina Contact.

Downloads

Uitnodiging tentoonstelling TRANSCENDER

Flyer tentoonstelling  TRANSCENDER

Affiche tentoonstelling TRANSCENDER

Links

Klik op onderstaande links voor meer informatie.

Website Arte Colder

Arte Colder op Instagram Arte Colder (@arte_colder) • Instagram-foto's en -video's

Website gemeente Weert 3 maart 2016
Weerter kunstenaar Arte Colder biedt gemeente regenboog kunstwerk aan

Midden Limburg Actueel 6 februari 2015
Arte P. Colder kunstenaar en alchemist

Rob Scholte op Wikipedia

Rob Scholte museum

Mickey Wo op Spoken FM

Media

L1 radio zaterdag 1 april 2017 Jolien Linssen in gesprek met Arte Colder in Cultuurcafe

Persbericht 22 maart 2017 Tentoonstelling TRANSCENDER