NINO NIËN
TEKENINGEN/GOUACHES EN SCHILDERIJEN 1959 -1995

Gemeentemuseum Jacob van Horne 18 april tot en met 5 juli 2015

Nino Niën 1941 - 2009

Begin maart 2012 heeft de gemeente Weert ten behoeve van het Gemeentemuseumeen groot aantal kunstvoorwerpen ontvangen van de hand van de Weerter kunstenaar Nino Niën. De schenking van de familie van Niën betreft een zeer groot aantal tekeningen uit de periode 1958-1962, de periode dat Nino Niën in Eindhoven een opleiding volgde aan de Grafische school en schilderles kreeg van Gerard Ettema en Jan Tullemans in Weert.
Nino Niën is in 1941 geboren in Weert  en werkte tussen 1962 en 1971 als fotolithograaf bij de Smeetsdrukkerijen in Weert. In 1972 slaat hij de weg in naar beeldend kunstenaar, werkt vervolgens in Afrika en reist naar verre oorden als Mexico, Kenia en Indonesië. Ook fotografeert  hij, maakt films. Als Niën in 1976 voor een tentoonstelling wordt gevraagd naar beroep en nevenfuncties vult hij in ‘kunstschilder/cineast’.

Landschap en Weert

Geuzendijk 1959

Vanaf midden jaren '70 is Nino Niën in Maastricht full time werkzaam als beeldend kunstenaar. Uit die periode dateren een groot aantal gouaches op karton en hardboard en uit de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw zijn er grote realistische schilderijen op doek. Bijna zonder uitzondering gaat het om landschappen, een thema dat ook zijn fotografie beheerst. Uit de jaren '90 stammen enkele kleinere schilderijen en twee boeken met grafische collages.
Samen met een schilderij (‘Peellandschap’) dat de gemeente Weert al in zijn bezit had, heeft het museum nu dankzij deze genereuze schenking een mooi overzicht van zijn beeldend werk in huis.
Wat met name de vroege tekeningen zo bijzonder maakt is dat deze veelal gezichten op de stad Weert en de regio uitbeelden. De artistieke kracht die uit deze tekeningen spreekt is verbluffend, te meer wanneer men bedenkt dat Nino Niën toen nog maar 18 tot 20 jaar was!

Museumweek

De expositie begint op zaterdag 18 april 2015. Dat valt samen met de start van de Museumweek 2015, een landelijke evenement waar musea zich extra etaleren. Voor Weert houdt dat in dat tijdens de week, van 18 tot en met 26 april, het museum gratis toegankelijk zal zijn.

Openingstijden, entreeprijzen en een routeplanner vindt u op de pagina Contact
 

Media