Nationale Museumweek 2015

Gemeentemuseum Jacob van Horn doet mee van 18 april tot en met 26 april

 

Van zaterdag 18 tot en met zondag 26 april 2015 is de Nationale Museumweek. Het thema van dit jaar luidt: ‘Ons echte goud’. Centraal tijdens deze week staan de museumschatten in de vaste collecties van de vele musea die Nederland rijk is. Ook gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert doet mee aan de Nationale Museumweek.
Het museum laat op een verrassende en nieuwe wijze een groot deel van zijn echte goud zien: een tijdelijke opstelling van unieke stukken uit de vaste collectie. Tijdens de Nationale Museumweek is het museum gratis toegankelijk.

Tijdelijke tentoonstelling tot najaar 2015

Tijdelijke tentoonstelling van unieke stukken uit de vaste collectie

In de stemmige zalen zijn nu beelden en schilderijen uit de periode 1350-1850 te bewonderen. Nu eens niet als deel van een groter verhaal, maar gewoon vanwege de schoonheid van de stukken zelf.
Nederlandse en Duitse stukken van bekende beeldhouwers zoals de Meester van Leende, Jan van Steffensweert, Nicolaas van der Veken, Pieter Scheemaeckers de Oude en Gabriel Grupello en schilders als Barend van Orly, Pieter Coecke van Aalst, Pieter de Grebber, Jacob de Wit, en Wilhelmus Schaecken.

 

Echt goud in Jacob van Horne

H. Antonius van Padua, GMW inv.nr. 9914

Centraal in een van de zalen staat een belangrijke aanwinst van het gemeentemuseum opgesteld: een gepolychromeerd (veelkleurig) eikenhouten beeld van de H. Antonius van Padua. Dit beeld is eind 2014 verworven bij de Kunsthandel antiquair Remco van Leeuwen in Eindhoven. De minderbroeder is na de H. Franciscus de meest afgebeelde heilige uit de orde, vooral vanaf de 17e eeuw. Zeldzaam zijn de afbeeldingen van de heilige uit de 16e eeuw en al helemaal uit de 15e eeuw. De nieuw verworven sculptuur is toegeschreven aan de bekende Leuvense beeldhouwer Joes Beyaert, die onder andere versieringen maakte voor het prachtige laat- gotische stadhuis van Leuven. In 1463 maakte hij samen met een aantal schrijnwerkers voor de Leuvense minderbroederkerk een oksaal (koorhek).
et is mogelijk dat het beeld van Antonius van dit hek afkomstig is. In ieder geval is het de oudst bekende sculptuur van de H. Antonius van Padua uit de Nederlanden en als zodanig een belangrijke aanwinst voor het museum en voor de Nederlanden. Echt goud dus!
De tijdelijke opstelling is vanaf 18 april tot en met dit najaar te zien.

Openingstijden

Het gemeentemuseum Jacob van Horne is van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Het museum is gesloten op woensdag 13 mei (dag voor Hemelvaartsdag) en zondag 24 mei (Eerste Pinksterdag).
Op maandag 25 mei (Tweede Pinksterdag) is het museum wel geopend.

Voor meer informatie over openingstijden, de normale toegangsprijzen en een routeplanner ga naar Contact.

Media

Persbericht dinsdag 14 april 2015 Gemeentemuseum Jacob van Horne doet mee aan Nationale Museumweek