Een groot deel van de geschiedenis is onder het oppervlak begraven.
Daarom schrijft de Erfgoedwet voor dat zorgvuldig met archeologie worden omgegaan.
Het Eiland van Weert is één van de zes archeologische aandachtsgebieden in de provincie Limburg.
In Weert zijn drie beschermde archeologische rijksmonumenten:
Onder de kop Archeologische gebieden is het overzicht van de negentien archeologische gebieden te vinden, waar in Weert momenteel archeologisch onderzoek plaatsvindt. Per gebied staat een overzicht van de meest belangrijke informatie, relevante onderzoeken en vondsten met bijbehorende stand van zaken.
Regelmatig worden publieksactiviteiten georganiseerd.
In Weert en omgeving zijn twee archeofietsroutes: 'Het eiland Weert' en 'Het eiland van Weert en haar sferen' beschikbaar.
In deze routes wordt de geschiedenis van Weert verteld vanaf de middensteentijd (ca. 9000 v. Chr.) tot het heden. Hieraan zijn verschillende periodes gekoppeld: respectievelijk de prehistorie (nieuwe steentijd, bronstijd en ijzertijd), de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de nieuwe tijd.
In Weert zijn de archeoroute is verbonden met zeven speerpunten en aparte historische locaties, ook wel Point of Interest (PoI) genoemd.
De archeologische gebieden in de gemeentes Weert en Nederweert maken onderdeel uit van het provinciaal aandachtsgebied ‘Eiland van Weert’. In 2010 is in samenwerking met Nederweert de beleidsnota archeologie vastgesteld.
In 2017 is het archeologiebeleid herijkt evenals de archeologische beleidskaart.
De beleidsnota en de beleidskaart kunt u onderstaand downloaden.
Nota update beleidskaart archeologie gemeenten Weert - Nederweert 2017
Archeologische beleidskaart 2018
Bij het verlenen van omgevingsvergunningen en in omgevingsplannen wordt archeologie opgenomen in de cultuurhistorische paragraaf.
Uitgangspunt van de Erfgoedwet is dat het archeologisch erfgoedf zoveel mogelijk in de bodem (in situ) behouden moet blijven. Als dit niet mogelijk of wenselijk is, dan is het noodzakelijk dat voorafgaand aan alle grondverstorende activiteiten (ondergrondse sanering, slopen, graven, heien en dergelijke) wordt vastgesteld of er ter plaatse archeologische waarden in de bodem aanwezig zijn. Daarbij is in de wet bepaald dat “de verstoorder betaalt”.
Initiatiefnemers moeten voorafgaand aan de grondverstorende activiteiten, door archeologisch (voor)onderzoek aantonen dat als gevolg van hun handelen geen archeologische waarden worden vernietigd.
Als er een archeologisch onderzoek uitgevoerd dient te worden, dan zijn de richtlijnen, een onderzoeks-sjabloon en een toelichting beschikbaar die u onderstaand kunt downloaden.
Richtlijnen voor archeologisch onderzoek
Sjabloon Programma van Eisen proefsleuven
Toelichting Programma van Eisen proefsleuven
Voor meer informatie over het provinciale archeologiebeleid, verwijzen wij u door naar
Beleidskader 2024 - 2027 'Cultuur en erfgoed voor iedereen' van de provincie Limburg.
Dinsdag 18 april 2023 is de internationale dag voor monumenten en archeologische vindplaatsen. Een mooie aanleiding om in gesprek te gaan met Fokko Kortlang. archeoloog, en eigenaar van Archaeo, een adviesbureau in archeologie en erfgoed. In het programma Take Away van zondag 16 april , praat journalist Jeroen Heijneman met Fokko Kortlang over het grote Eiland van Weert.
Bekijk hieronder het interview
Beleidsmedewerker archeologie en erfgoed
Bram Sentjens
Tel: 06 41 57 85 89
Mail: b.sentjens@weert.nl
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Wilhelminasingel 101 Weert