Weert de Gekste vrijdag 17 juni 2022
Veel van onze verre geschiedenis ligt verrassend dichtbij. In de bodem liggen sporen die mensen vóór ons hebben achtergelaten. Door archeologisch onderzoek kan deze geschiedenis weer zichtbaar worden.
Archeologen vertellen dankzij deze sporen veel over het leven van onze voorouders.
Wegwijs in onze geschiedenis. Tijdens de Nationale Archeologiedagen kunnen bezoekers zélf het verleden ontdekken. Twee nieuwe fietsroutes worden op vrijdag 17 juni a.s. gepresenteerd. De fietsroutes over het Eiland van Weert resp. 32 km en 46 km. voeren langs resp. 9 en 12 infopunten. Ze zijn beschikbaar in drie talen: Nederlands, Engels en Duits. Door het downloaden van de Archeo Route Limburg 2.0 app. kun je bij de infopunten een video bekijken. Bovendien kan ná de video een schatkist geopend worden, waarin een vondst tevoorschijn komt. De verhalen gaan over de geschiedenis van onze leefomgeving sinds deze omgeving bewoond is door mensen (dus vanaf ongeveer 5.000 voor Christus). Diverse opvolgende perioden komen aan bod, zoals de Steen-, Brons-, IJzertijd, de Middeleeuwen én de Nieuwe Tijd.
Op vrijdag 17 juni wordt:
https://archeoroutelimburg.nl/nl/archeo-belevingsroute-het-eiland-en-haar-sferen
https://archeoroutelimburg.nl/nl/archeo-belevingsroute-weert
U kunt op die pagina's de routes downloaden of als fietsroute(s) digitaal opslaan bij voorbeeld in uw mobiele telefoon.
Deze dagen sluiten aan bij de European Archaeology Days. Sinds de start in 2019 deden aan de eerste editie van de Europese Archeologiedagen al 18 landen aan mee. Archeologie heeft immers, gezien de historie, nog niets te maken met huidige lands- en gemeentegrenzen. De nieuwe fietsroutes doorkruisen dan ook drie (huidige) gemeentegrenzen!
Weert, van oudsher Wertha, is een hoog gelegen gebied (een Eiland) in een peellandschap. Over de historie van het Eiland van Weert is onlangs een boek verschenen. Het Eiland is één van de zes archeologische aandachtsgebieden van de provincie Limburg. Suzanne Winters, wethouder Cultuurhistorie en Erfgoed van Weert zegt hierover: “Wij willen archeologie weer zichtbaar én beleefbaar maken. De verhalen uit de eigen leefomgeving kunnen zo ook door kinderen beeldend beleefd worden. Bovendien is het goed dat op deze manier het onderwijs betrokken is bij de geschiedenis van de leefomgeving.”
Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, 6006 SN Weert
Museum W, Meikoel 2, 6001 EE Weert