Bij Molensteeg 6

Bij werkzaamheden aan de Tungelroyse Beek in 2005 zijn restanten van een Romeinse brug aan het licht gekomen. Jaarringenonderzoek aan de eikenhouten resten van de oude brug hebben aangetoond dat enkele bomen die gebruikt zijn bij de bouw, in 27 na Christus zijn omgehakt. Ook zijn tijdens de werkzaamheden een Keltische munt en enkele mantelspelden gevonden.
Door vrijwilligers is onder leiding van een archeoloog een historisch verantwoorde reconstructie van die brug gemaakt. Deze beekbrug is uniek op de Brabants-Limburgse zandgronden. Deze nieuwe brug is even verderop gebouwd om geen sporen te verstoren. Het archeologisch monument is zo zichtbaar gemaakt voor bewoners en bezoekers. Het maakt een heel ver verleden beleefbaar in deze tijd. Om die beleving nog te vergroten maakt de brug onderdeel uit van een wandelroute, een zogenaamd, een zogenaamd ‘ommetje’.
Romeinse brug na reconstructie medio 2014


Wetenswaard

In 2016 is de oorspronkelijke site van de brug aangewezen als archeologisch rijksmonument. Dit is in Weert naast het grafheuvelveld Boshoverheide het tweede.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.