Agenda Gemeentearchief Weert 2022

Het Gemeentearchief Weert heeft dit jaar een aantal activiteiten georganiseerd.


- TWEE EEUWEN DRUKKERIJ SMEETS -
VAN 2 OKTOBER 2021 TOT 27 APRIL 2022

In 2019 kwam er een eind aan bijna 200 jaar drukken door de firma Smeets uit Weert. Opgericht in 1830 groeide het drukkerijtje van Matheus Smeets uit tot een concern van wereldformaat.

Archief Smeets

In 2014 worden grote delen van het archief en de rijke collectie drukwerk aan het Gemeentearchief Weert geschonken: voorbeeldboeken met sigarenbandjes, bidprentjes, allerhande etiketten, affiches, brochures, boeken, kaarten, displays, reclamedrukwerk, je kunt het zo gek nog niet bedenken.
De inventarisatie duurt nog voort, en het zal nog geruime tijd duren alvorens dit archief voor het publiek beschikbaar is.
Om een eerste indruk te geven, is op de benedenverdieping van Bibliocenter in Weert een de expositie ‘DRUK, DRUK, DRUK,- TWEE EEUWEN DRUKKERIJ SMEETS -' ingericht.

Lees meer >>>


1572 GEBOORTE VAN NEDERLAND
- Weert, het andere verhaal! -

In Bibliocenter Weert is vanaf 6 mei is de tentoonstelling ‘1572 Geboorte van Nederland
- Weert, het andere verhaal!’ - te zien. Met deze tentoonstelling willen we de andere kant van de Nederlandse Opstand (ook wel de 80-jarige Oorlog) belichten en aantonen dat niet overal gesproken kan worden van een ‘Vaderlands’ gedachtegoed. De opstand verliep niet zonder
slag of stoot. Het leidde tot een strijd waarin burgers, steden en gewesten niet alleen tegenover de Spaanse vorst, maar vooral ook tegenover elkaar kwamen te staan.

Lees verder >>>


Nationale Archeologiedagen 2022

- Wegwijs in onze geschiedenis -

Vrijdag 17 juni, zaterdag 18 juni en zondag 19 juni zijn de Nationale Archeologie Dagen 2022.

Veel van onze verre geschiedenis ligt verrassend dichtbij. In de bodem liggen sporen die mensen vóór ons hebben achtergelaten. Door archeologisch onderzoek kan deze geschiedenis weer zichtbaar worden.
Archeologen vertellen dankzij deze sporen veel over het leven van onze voorouders.

Lees verder >>>


Open Monumentendag 2022

Op zaterdag 10 september en zondag 11 september is de jaarlijkse Open Monumentendag met als landelijk thema ' Duurzaamheid' .
Noteer dit weekend in uw agenda.

Bekijk het volledige programma >>>