Agenda Gemeentearchief Weert

Het Gemeentearchief Weert organiseert dit jaar een aantal activiteiten.


Bibliocenter Weert is tot en met 19 januari 2021 uitsluitend op afspraak geopend voor het brengen en halen van boeken en dergelijke.
Vrijdag 2 oktober 2020  tot en met 30 april 2021

Op vrijdag 2 oktober 2020  heeft Geert Gabriëls, wethouder Cultuur van Weert om 14.00 uur de expositie 'Van GRAAN naar KRAAN' geopend.
De expositie is tot en met vrijdag 30 april 2021 gratis te bezichtigen op de benedenverdieping van Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert geopend.

Op negen panelen en in drie vitrines wordt het aan de hand van archiefmateriaal en voorwerpen in het kort een overzicht gegeven van de tientallen brouwerijen en honderden cafés die Weert en Stramproy in het verleden rijk is (geweest).

De panelen hebben een thema of onderwerp. Deze zijn aan de hand van de cijnsboeken, burgemeestersrekeningen, hinderwet- en bouwvergunningen en het beeldmateriaal uit het Gemeentearchief Weert toegelicht en geïllustreerd.

In de vitrines zijn onder meer voorwerpen uit het Biermuseum in Stramproy te zien. De expositie is nog te zien tot en met vrijdag 30 april 2021.

Lees meer >>>

Locatie Bibliocenter Wilhelminasingel 250 Weert


Eerdere activiteiten


Vrijdag 4 oktober 2019 tot en met 30 september 2020
Presentatie 'Bezet en bevrijd'

De presentatie ‘Bezet en Bevrijd’ heeft twee hoofdthema’s.
U ziet op negen panelen en in drie vitrines aan de hand van unieke archiefdocumenten, beeldmateriaal en affiches de gevolgen van bezetting voor het dagelijks leven; van voedselrantsoenering tot het verduisteren van de woning.
Er is uitgebreid aandacht voor het verzet met onder meer het ´Verraad van Saint Louis´. De bevrijding van de stad op 22 september 1944 en de terugkeer naar het normale leven is en de diverse herdenkingen die soms vlak na maar ook nog jaren later plaatsvinden.

Lees verder >>>

Locatie Bibliocenter Wilhelminasingel 250 Weert


-Pop-up tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s Limburg
Vrijdag 4 september tot en met woensdag 30 september

Eind 2019 is er landelijk een campagne gehouden om te komen tot de beste 100 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit elke provincie zijn er vijftig foto’s voor de landelijke verkiezing ingezonden. De foto’s zijn aangeleverd door het publiek, archieven en erfgoedinstellingen.

Door een provinciale vakjury is een voordracht van 25 foto’s voor de landelijke verkiezing  gemaakt. Daarnaast heeft een publieksjury nog eens 25 foto’s uitgekozen. Dat alles levert de 50 mooiste foto’s WO ll Limburg op, die in een reizende tentoonstelling zijn opgenomen.

De tentoonstelling wordt op vrijdag 4 september geopend.

Lees meer >>>

Locatie Bibliocenter Wilhelminasingel 250 Weert


Open Monumentendag 2020

Zaterdag 12 september en zondag 13 september

Op zaterdag 12 en zondag 13 september 2020 is de 34-ste Open Monumentendag met het  thema 'Leermonument'.

In Weert kunt u circa 20 monumenten gratis bezoeken. Bij een aantal monumenten kunt u deelnemen aan een 'leeractiviteit'.

Informatiestand
Onze informatiestand met het laatste nieuws staat op zaterdag voor het MuseumW: aan de Markt.
Op zondag zijn onze medewerkers te vinden bij de St.-Anna aan de Keenterstraat in Weert.
Hier zijn het programmaboekje en de fiets- en wandelroute gratis verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt).

Meer informatie >>>