Agenda Gemeentearchief Weert

Het Gemeentearchief Weert organiseert dit jaar een aantal activiteiten.


Vrijdag 4 oktober 2019 tot en met 30 maart 2020
Presentatie 'Bezet en bevrijd'

De presentatie ‘Bezet en Bevrijd’ heeft twee hoofdthema’s.
U ziet op negen panelen en in drie vitrine aan de hand van unieke archiefdocumenten, beeldmateriaal en affiches de gevolgen van bezetting voor het dagelijks leven; van voedselrantsoenering tot het verduisteren van de woning.
Er is uitgebreid aandacht voor het verzet met onder meer het ´Verraad van Saint Louis´. De bevrijding van de stad op 22 september 1944 en de terugkeer naar het normale leven is en de diverse herdenkingen die soms vlak na maar ook nog jaren plaatsvinden.

Lees verder >>>

Locatie Bibliocenter Wilhelminasingel 250 Weert


Eerdere activiteiten in 2019

 

Woensdag 11 december

Lezing Weert Bezet en Bevrijd

Theo Schers, beleidsmedewerker Externe Dienstverlening van het Gemeentearchief Weert verzorgt  lezing ’Weert Bezet en Bevrijd’ op woensdag 11 december in  Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert.

Op 10 mei 1940 overschrijden Duitse soldaten de Nederlands-Duitse grens. Dit is het begin van de bezetting  van Nederland die voor Weert eindigt op 22 september 1944 met de komst van het Engelse Suffolkregiment.

Meer informatie en aanmelden >>>


Zaterdag 9 november

Oorlogsschatten

Distributiekaart periode 1940 - 1945

Het Gemeentearchief Weert organiseert in samenwerkingen met het Regionaal Historisch Centrum Limburg op zaterdag 9 november een zoektocht naar Limburgse Oorlogsschatten.

Belangstellenden kunnen op die dag van 13.00 uur tot 17.00 uur terecht in de studiezaal van het Gemeentearchief op de eerste etage van Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert.

Lees meer >>>


Vrijdag 1 november 16.00 uur

Uitreiking Erfgoedprijs 2019

De gemeente Weert reikt op vrijdag 1 november 2019 voor de zesde keer de jaarlijkse Erfgoedprijs Weert uit. Het thema van dit jaar is ‘Bevrijding’. Voor deze prijs zoekt de gemeente kanshebbers. Iedereen kan van zaterdag 7 september tot en met zondag 29 september een nominatie aanmelden.

Bevrijding

Dit jaar wordt op 22 september herdacht dat het 75 jaar geleden is dat Weert werd bevrijd. Op 5 mei volgend jaar vieren we dat heel Nederland sinds mei ‘45 vrij is van oorlog. Nu zijn er nog mensen die de bevrijding zelf hebben meegemaakt en daarover kunnen vertellen. Deze verhalen zijn het waard om door te geven. De inspiratie voor het thema ‘Bevrijding’ komt van 75 jaar bevrijding, maar u bent vrij om het thema breder te interpreteren. Wel moet de nominatie altijd zijn verbonden met een of andere vorm van erfgoed in Weert.

Lees meer >>>


Vrijdag 4 oktober tot en met vrijdag 1 november

 

Vrijdag 4 oktober 14.00 uur  -  16.00 uur

Presentatie kandidaten Erfgoedprijs Weert 2019
Presentatie archeologisch gebied Eiland van Weert
Presentatie Archeo Speerpunten met de routepunten van de fietstocht:
- Vestingstad Weert (hoek Maaspoort 46/Emmasingel); Van Horne Dynastie (stadspark, Biest):   Keltische Schans (hoek Oude Laarderweg/Smalbeekpad); Eiland van Weert (St. Sebastiaankapelstraat 38);
  Urnenveld Boshoverheide (Trancheeweg Weert); Stadswaterput (hoek Hegstraat/Markt)
- Presentatie ‘Vlaggen voor Vrijheid’ - kinderen van nu praten met kinderen van toen en met vluchtelingen die daar
  toen kind waren, een educatief project voor het basisonderwijs 
- Opening expositie ‘Bezet en Bevrijd’
   4 oktober 2019 tot 30 maart 2020 te bezichtigen tijdens de openingstijden van Bibliocenter Weert
Locatie Bibliocenter Wilhelminasingel 250 Weert


Expositie 'Nooit bevrijd!'- Sinti in Weert en Limburg 1795 - 2019 -

3 mei tot en met 21 september

In expositie ‘Nooit bevrijd!’ - Sinti in Weert en Limburg - staat de geschiedenis van de Sinti centraal. Met behulp van beeldmateriaal wordt de oorsprong van de Sinti uit India belicht, tot en met het zwervend bestaan tot in de twintigste eeuw in West - Europa.
De vervolging en uitroeiing van de Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt aan de hand van de lijsten van de gedeporteerden een naam en soms met foto’s een gezicht.

De opening is op vrijdag 3 mei om 14.00 uur. U bent van harte welkom.

Lees verder >>>

Lezingen

De geschiedenis van de Sinti kent vaak indringende verhalen. Deze zijn meer dan waard om te worden gehoord.
Daarom organiseert het Gemeentearchief drie speciale  lezingen.

Woensdag 22 mei Lezing 'Holocaust en Sinti in Limburg'

Tijdens de bijeenkomst van 22 mei houdt  historicus Herman van Rens een historisch betoog over de Holocaust. Na de pauze hoort u een persoonlijk relaas van Roger Moreno Rathgeb, zelf Sinti en hij heeft Auschwitz bezocht om zo de Holocaust een plek te geven.

Meer informatie en aanmelden >>>

 

Woensdag 12 juni Lezing 'Zoektocht naar Settela'

Bart Jan de Graaf bespreekt een televisie-documentaire met de zoektocht naar 'het meisje met het hoofddoek', dat later Settela Steinbach blijkt te zijn.
Tijdens het samenstellen van de expositie heeft Jac Lemmens, gemeentearchivaris van Weert,  in binnen- en buitenland onderzoek verricht. De resultaten van de speurtocht worden gepresenteerd.

Meer informatie en aanmelden >>>

 

Woensdag 10 juli Lezing 'Sinti in Wittgenstein im 18. und 19. Jahrhundert: die ‘Zigeunerkolonien’

De Duitse historicus dr. Ulrich Opfermann, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de Sinti-gemeenschap in het Wittenstein(D). Deze lezing wordt in het Duits gegeven.

De lezingen beginnen om 19.30 uur in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert. De kosten bedragen € 5,00 per avond, inclusief een kop koffie of thee.

Meer informatie >>>

 

Open Monumentendag 2019

Zaterdag 14 september en zondag 15 september

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 is de 32-ste Open Monumentendag met het  thema 'Plekken van plezier'.

In Weert kunt u ruim 20 monumenten gratis bezoeken. Bij een aantal monumenten is een oud-Hollands spel opgesteld. Voor de jeugd valt er wat te verdienen.

Informatiestand
Onze informatiestand met het laatste nieuws staat op zaterdag voor het Gemeentemuseum Weert aan de Markt. Zondag zijn onze medewerkers te vinden bij de molen De Nijverheid in Stramproy. Hier zijn het programmaboekje, de stempelkaart en de fiets- en wandelroute gratis verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt).

Lees verder >>>

Woensdag 9 oktober Lezing 'Kinderen van zwarte bevrijders' vanaf 19.30 uur

Spreker Mieke Kirkels vertelt over de verzwegen geschiedenis van kinderen van zwarte bevrijders na de Tweede Wereldoorlog en de nagenoeg onbekende deelname van zwarte Amerikanen aan de bevrijding van Europa.
Entree € 7,50 per persoon.
Informatie en aanmelden via >>>

Locatie Bibliocenter Wilhelminasingel 250 Weert

Zaterdag 12 oktober en zondag 13 oktober
 

Nationale Archeologiedagen 2019 in Weert

Thema: ‘Graven in Weerts Geschiedenis’

Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
Zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur
- Archeologische workshop voor de jeugd zoals scherven puzzelen, schoonmaken
  en bestuderen historische muntjes en het restaureren van archeologische objecten
  door stichting Streekarcheologie Peel Maas Kempen
- Toelichting op de route en het gebruik van de archeo-app voor de Archeo speerpunten door
  Geschied- en oudheidkundige kring ‘De Aldenborgh’
- Presentatie fietsroute langs de Archeo Speerpunten door Limburg Marketing
- Informatie over en stemmen op Erfgoedprijs 2019 met het thema ‘Bevrijding’ door de gemeente Weert 

Alleen op zaterdag 12 oktober 15.00 uur

Opening van Archeoroute door de gedeputeerde Archeologie van Limburg Ruud Burlet en wethouder Cultureel Erfgoed van Weert Geert Gabriëls, start per fiets (bij goed weer) vanaf het informatiepunt.

Alleen op zondag 13 oktober 14.00 uur

Wandelroute Stadsgidsen start nabij de St.-Martinuskerk

De Stadsgidsen Regio Weert op zondag 13 oktober een speciale open archeologiewandeling door het centrum onder de titel ‘Graven in Weerts Geschiedenis’.
Samen met een stadsgids loopt u langs de stadswaterput op de Markt en de op 12 oktober onthulde archeologische speerpunten, zoals de vestingstad Weert bij de Emmasingel en de Graven van Horne in het stadspark.
Ook brengt u een bezoek aan de infostand van de Nationale Archeologie Dagen in Weert, met informatie over de Archeo Speerpunten en de Erfgoedprijs Weert 2019, maar ook langs de stand die de Stichting Streekarcheologie Peel, Maas & Kempen heeft ingericht.

Deelname € 3,00 per persoon.

Informatie >>>

Locatie informatiepunt van de Nationale Archeologie Dagen in Weert vindt u op beide dagen in de Muntpassage

Zondag 20 oktober

Lezing 'De vergeten prinsessen van Thorn (1700 - 1794)

Het dagelijks leven van hoog adellijke dames in de achttiende eeuw’. Historicus dr. Joost Welten neemt u mee naar het Thorn van de achttiende eeuw. We volgen de adellijke dames op hun reizen door Europa, tijdens jachtpartijen en feesten, maar ook wanneer ze vertwijfeld op zoek zijn naar geld om hun schulden te betalen. Met muziek uit de achttiende eeuw van de groep Apotheosis, en barokdans door de groep van Dorothée Wortelboer.

Entree € 15,00 per persoon.
Informatie en aanmelden via >>>