In 2015 heeft het Erfgoedcluster een veelheid aan activiteiten georganiseerd. De informatie over deze activiteiten blijft ook via deze pagina beschikbaar.
Na zijn aankomst in Weert verblijft Sinterklaas met zijn pieten in het museum.
Kijk voor alle informatie, openingstijden en entreeprijzen op de speciale website Huis van Nicolaas.
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Wethouder Cultuur van Weert, Geert Gabriëls neemt de Digitale Studiezaal van het Erfgoedcluster officieel in gebruik.
In deze Digitale Studiezaal zijn tienduizenden archiefstukken, foto’s, boeken, tijdschriften en museale objecten opgenomen.
Lees het persbericht vrijdag 9 oktober 2015 Nieuwe digitale studiezaal
Bekijk de Mediaberichten, foto's en video van de officiele ingebruikname door wethouder Culuur Geert GabrielsMediaberichten en
Gemeentearchief Weert – Studiezaal
In de expositiezaal van het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is bijzondere zomerpresentatie te zien met als thema ‘MENSEN’. De presentatie bestaat uit een selectie van schilderijen en werken op papier van Weerter kunstenaars, afkomstig uit de vaste collectie van het museum. U kunt deze zomerexpositie tot en met zondag 4 oktober 2015 bezoeken.
Lees verder >>>
Gemeentemuseum Jacob van Horne
De opening van het cultureel seizoen. In het museum zijn naast de vaste collectie religieuze kunst de tijdelijke exposities 'Pronkstukken' en 'MENSEN'’ te zien.
Geopend van 12.30 uur tot 17.00 uur.
Toegang tijdens Cultureel Lint' gratis.
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Naast de studiezaal is een enorme boekenmarkt met circa 10.000 uitgaven op het gebied van onder andere geschiedenis, kunst en cultuur, flora en fauna, sport en kinder- en jeugdboeken. Met demonstratie ‘EHBO voor het oude boek’.
Geopend van 12.30 uur tot 17.00 uur.
Toegang gratis.
Lees verder >>>
Gemeentearchief Weert - Studiezaal
Het museum geeft in de vaste opstelling een fraai beeld van het leven van Franciscus van Assisi en de orde minderbroeders franciscanen in Weert en in Nederland. In het museum zijn de tijdelijke exposities 'Pronkstukken' en 'MENSEN' te bezichtigen.
Geopend op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Op zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Toegang tijdens ‘Open Monumentendag in Weert’ gratis.
Gemeentemuseum Jacob van Horne
In de zalen van het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt zijn nu beelden en schilderijen uit de periode 1350-1850 te bewonderen. Nu eens niet als deel van een groter verhaal, maar gewoon vanwege de schoonheid van de stukken zelf.
Nederlandse en Duitse stukken van bekende beeldhouwers zoals de Meester van Leende, Jan van Steffensweert, Nicolaas van der Veken, Pieter Scheemaeckers de Oude en Gabriel Grupello en schilders als Barend van Orly, Pieter Coecke van Aalst, Pieter de Grebber, Jacob de Wit, en Wilhelmus Schaecken.
Lees verder >>>
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Begin maart 2012 heeft de gemeente Weert ten behoeve van het Gemeentemuseumeen een groot aantal kunstvoorwerpen ontvangen van de hand van de Weerter kunstenaar Nino Niën. De schenking van de familie van Niën betreft een zeer groot aantal tekeningen uit de periode 1958-1962, de periode dat Nino Niën in Eindhoven een opleiding volgde aan de Grafische school en schilderles kreeg van Gerard Ettema en Jan Tullemans in Weert.
Een eerste overzicht van het beeldend werk van de Weerter kunstenaar Nino Niën uit eigen collectie is te zien.
Lees verder >>>
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Van zaterdag 18 tot en met zondag 26 april 2015 is de Nationale Museumweek.
Het thema van dit jaar luidt: ‘Ons echte goud’.
Het Gemeentemuseum Jacob van Horne laat op een verrassende en nieuwe wijze een groot deel van zijn echte goud zien: een tijdelijke opstelling van unieke stukken uit de vaste collectie. Tijdens de Nationale Museumweek is het museum gratis toegankelijk.
Lees verder >>>
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Spreker is John van Cauteren, conservator van het Gemeentemuseum Weert een autoriteit op het gebied van het Franciscaans kunsterfgoed.
Het Gemeentemuseum Jacob van Horne, waar de tentoonstelling te zien is, beheert het erfgoed van de Nederlandse minderbroeders franciscanen.
Er zijn aanwijzingen in het werk van Rembrandt, zowel in schilderijen als etsen, dat hij de minderbroeders in Amsterdam heeft gekend.
Leden van deze orde leefden immers in dezelfde straat in Amsterdam waar Rembrandt van 1631 tot 1658 woonde en werkte.
In de lezing gaat John van Cauteren in op de 17e eeuwse geschiedenis van de minderbroeders in Amsterdam, de woon- en werksituatie van Rembrandt in die tijd en de relatie tussen beiden.
Lees verder >>>
Het jubileumjaar is de Fotogroep Weert op foto vastgelegd.
In de bovenzaal is een overzicht te zien van activiteiten die in het kader van 600 Jaar stad Weert zijn gehouden.
Lees verder >>>
Gemeentemuseum De Tiendschuur
Zondag 11 januari 2015 zal Jaap Mulders, eigenaar van de collectie etsen een lezing verzorgen over het thema Rembrandt als etser.
Jaap Mulders verzamelt sinds 1997 etsen van Rembrandt en zaken die daarmee te maken hebben, zoals boeken, kopieën en voorbeelden. Inmiddels omvat zijn collectie ongeveer 160 afdrukken. In de lezing gaat Jaap Mulders geeft allereerst uitleg over wat een ets precies is. Vervolgens gaat hij in op de vraag wat de etsen van Rembrandt zo speciaal maakt. En wat zou Rembrandt gemaakt hebben als hij nu had geleefd. Mulders poneert hier de stelling dat Rembrandt in die situatie wellicht fotograaf was geworden. Tenslotte gaat hij in op de vraag of het verschil maakt of de afdrukken door Rembrandt zelf gemaakt zijn of door anderen, eventueel lang na zijn dood. Misschien wel gisteren. Wat is nu wel of niet een echte Rembrandt-ets?
Lees verder >>>
Een bijzondere expositie van ruim 100 originele etsen van Rembrandt uit een particuliere collectie.
Lees verder >>>
Gemeentemuseum Jacob van Horne