Gemeentearchief Weert

Marktrecht 5 mei 1414

Het Gemeentearchief Weert is er voor jong en oud. U kunt er terecht als u meer wilt weten over de geschiedenis van Weert en de dorpen, de bewoners en verder kleinere en grotere gebeurtenissen.
U vindt antwoorden op vragen als: wie waren mijn voorouders, hoe is Weert ontstaan of wat zijn de bouwgegevens van panden.
Verder zijn er foto´s van bekenden en minder bekenden mensen.
Het Gemeentearchief bewaart veel archieven van de stedelijke overheid en haar rechtsvoorgangers.
Ook particuliere instellingen, zoals kerken en bedrijven hebben hun archieven aan ons overgedragen. Daarnaast beschikt het Gemeentearchief over een aantal collecties.
Collecties zijn kranten, boeken, tijdschriften en ander klein drukwerk, maar ook tekeningen, prentbriefkaarten, foto's, kaarten en plattegronden, bouwtekeningen en affiches.
U kunt dvd's, videobanden, grammofoonplaten en cd's gebruiken.
Deze archieven en collecties zijn voor u toegankelijk gemaakt en kunt u gratis inzien.
Voor het maken van kopieën of het verkrijgen van een scan in hoge resolutie vragen wij een vergoeding.  Dit geldt ook indien wij voor u historisch onderzoek verrichten.

Gemeentearchief verhuist

De studiezaal en de kantoren van het Gemeentearchief en de archiefbewaarplaats gaan verhuizen. Dit betekent dat er een enorme hoeveelheid archieven en collecties moet worden opgeruimd en ingepakt. Dat heeft gevolgen voor de dienstverlening van het Gemeentearchief. Daarom is het Gemeentearchief met ingang van maandag 19 juni aan de Beekstraat gesloten. Vanaf maandag 2 oktober is de studiezaal voor het publiek weer geopend in het pand van de bibliotheek.

Telefonisch en per mail bereikbaar

Ondanks de verhuizing blijft het Gemeentearchief voor u van dienst. Wij blijven telefonisch bereikbaar en uw vragen via de mail worden zo snel mogelijk beantwoord.

Archiefbewaarplaats

De archiefbewaarplaats verhuist naar de kelder van het stadhuis aan de Wilhelminasingel. Daardoor is het raadplegen van archiefstukken van maandag 19 juni tot maandag 2 oktober helaas niet mogelijk.

Studiezaal

Vanaf maandag 2 oktober zijn de kantoren en de studeiezaal in het pand Wilhelminasingel 250 – 252 in Weert (Bibliotheek – Streekomroep Weert). De studiezaal wordt gehuisvest op de eerste etage. De kantoren en de ruimte voor de vrijwilligers zijn dan op de tweede etage van dat pand te vinden.

Genealogie

Bent u bezig de geschiedenis van uw familie vast te leggen. Dan helpen wij u graag.
Start uw zoektocht vanaf de pagina Genealogie.

Kadaster

Sedert enkele jaren zijn onze vrijwilligers bezig om kadastrale kaarten digitaal op te slaan. Dit gebeurt in het kader van het AEZEL-projek.
Lees er meer over op de pagina Kadaster
Start uw zoektocht in onze archieven en collecties met onze

Meer kranten

Naast de kranten in de Digitale studiezaal zijn de volgende kranten te vinden via de link Achieven.nl
De Nieuwe Koerier
Maas- en Roerbode
De Nieuwe Koerier Maas en Roerbode
De Volksvriend
Limburgs Belang
Nieuwsblad van Roermond
De Roermondenaar
Le National
Le Vrai Patriote

Vragen?

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u weten wanneer wij geopend zijn ga dan naar de pagina Contact.
Hier vindt u ook het overzicht van de tarieven voor onze dienstverlening.

Gemeentearchief Weert


Studiezaal


Bibliotheek


Aanwinsten Erfgoedbibliotheek